стъпка по стъпка

Вземане и съхранение на стволови клетки

Ако ви предстои раждане и желаете то да бъде съпътствано със вземане и съхранение на стволови клетки от кръв и/или тъкан от пъпна връв на вашето новородено дете, ще Ви запознаем в детайли с целия процес. Всъщност, той не е нито сложен, нито твърде продължителен.

Информирайте ни за желанието ви да се възползвате от нашата услуга като се обадите на 00 359 899 363 848. Можете да използвате и Е-мейл или чат системата ни.

Ние ще организираме среща в удобно за Вас време (присъствено или онлайн), за да Ви запознаваем с условията, подготовката, необходимите документи, както и за да получите подробни отговори на всички вълнуващи Ви въпроси. След изясняване на всички подробности, които ви интересуват, ще Ви предоставим набор от документи за попълване, който съдържа следното:

Договор за съхранение на стволови клетки.

Информирано съгласие, което има за цел да удостовери, че бременната жена и нейния партнъор разбират в пълнота процесите на вземане, експертиза, транспорт, опаковане и предоставяне на тъкан и/или кръв от пъпна връв при нужда от трансплантация. Като се използва разбираем език, без обременяване с излишна медицинска терминология, подробно е описано всичко, свързано с техниката на вземане на кръв и/или тъкан от пъпна връв. 

– След подписване на договора и информираното съгласие се попълва медицински въпросник. Това става в присъствието на лекар, за да може бременната жена да получи квалифициран отговор на евентуални нейни въпроси.

Единственото което следва е да се изчака самото раждане.
Ние ще Ви предоставим специален пакет, който съдържа всичко необходимо за първоначалното вземане и транспортиране на клетките.

Необходимо е да го вземете със себе си, когато постъпвате в болница за раждане. 


 

Вземането на стволови клетки е безопасен и безболезнен процес. То се извършва непосредствено след раждането от специално обучен екип. Така се гарантира, че процедурата по вземането на стволовите клетки ще бъде извършена професионално и качествено. Нашия екип работи с вече клампираната и отделена от бебето пъпна връв и плацента, които иначе се третират като биологичен отпадък. Вземането на стволовите клетки се осъществява без пряк досег с бебето или с майката, като по този начин се осигурява най-високото ниво на безопасност за всички участници. 

Преди да се пристъпи към съхранение на стволови клетки, извлечени от тъкан и/или кръв от пъпна връв, взетият материал се подлага на щателни изследвания с цел да се отхвърли наличие на вирусна или бактериална инфекция. Наличието на такава често представлява абсолютна контраиндикация за съхранение и използване на стволови клетки. Преди да е направен цялостен качествен и количествен анализ на взетия материал, успешното извличане и съхранение на стволови клетки не е гарантирано. В случай, че взетият материал се окаже негоден за съхранение, заплатената от донора сума ще бъде възстановена.


 

Извършва се предварителен скрининг за носителство на:

  • Toxoplasma gondii IgM и IgG антитела;
  • Хепатити (HBs-Ag, anti-HBc и anti-HCV);
  • HIV 1 и 2;
  • Сифилис;
  • Цитомегаловирус (anti-CMV IgM, анти-CMV IgG);
  • HBV ДНК, HCV РНК, HIV РНК.

Изследването на кръвта, взета преди раждането се осъществява от сертифицирана лаборатория в България.
 

Изследването на кръвта, взета по време на раждане се осъществява в сертифицирана лаборатория, избрана от PBKM Famicord.След вземането на стволовите клетки, ангажиментът на родителите с тази процедура приключва. Ние поемаме отговорност за всичко, което следва. Взетият мателиал ще бъде бързо и сигурно транспортиран до централната лаборатория на FamiCord за обработка, анализ и замразяване. Неговата годност и характеристики биват проверявани, а условията на съхранение – строго наблюдавани.